Всеки има история, а фотографията е само едно от средствата тази история да бъде разказана. Качеството на снимките, дали са светли, тъмни, замъглени, с шум и т.н. няма значение, ако историята е разказана правилно. 
Всъщност дори стара и размазана снимка с ниско качество може да бъде много ценна, да събуди емоция, спомени и да разкаже история. 
Ето защо комуникацията между фотограф и модел е от изключителна важност. Фотографа ще разжнаже историята ви, само ако може да я разбере. 
По тази причина, поставям доверие и комуникация на първо място.
Истината е, че най-добрите снимки се получават, когато фотографа и модела се познават и си имат доверие. 
Моделът е отпуснат, не се притеснява, знае какво да очаква, а фотографа познава най-добрите черти, характера, какво може да постигне.
В случай, че се снима непознат, аз винаги съветвам за предварителна среща или поне да се прекара малко време преди самата фотосесия. 
Друго много важно нещо е да се определи цел и изяснят очакванията. Понякога модела има нереалистични очаквания и представата се разминава с реалността. Например някой си е харесвал снимка от инстаграм на световноизвестен, професионален модел и иска същата.
Това просто не е възможно всеки път, тъй като професионалните модели има опит и това е работата им. Също бюджетите за заемането на тази сесия силно се разминават с готовността на настоящия модел да заплати. 
Предварителна подготовка! 
Може би е излишно, но прическа, чиста кожа, подходящи дрехи са абсолютно задължителни. 
Разбира се, ако снимките трябва да изглеждат небрежни, трябва да се търси небрежна визия. 
Въпреки това, особено при мъжете, обрасла коса и брада не вървят, колкото и небрежна да е сесията. Разбира се има изключения, но в общия случай модела иска снимки, на които изглежда добре.
При момичетата е хубаво да имат подходящ грим за фотосесията. Подходящ не означава много! 
Виждал съм много пъти как криви момичета слагат излишно много и често неподходящ грим. На плажа няма как да ходите с изкуствени мигли и маска от грим. Той трябва да е съобразен с обстановката и целта на снимките. 
Позите. 
В крайна сметка колкото и добра техника да има фотографа, колкото и хубава да е светлината, дори да имате най-добрите грим, прическа и дрехи, ако позата не става- нищо не става. 
Тренирайте предварително пред огледалото пози, които ви отиват. Отиграйте ги, за да може да стават перфектно и без огледало. 
Опитайте различни пози, различни усмивки, погледи и мимики. Открийте тези, които ви отиват и ги практикувайте до съвършенство. 

Експериментирайте и бъдете готови за нещо ново!
Трябва да сте готови фотографа да предложи идея, която е неочаквана за вас. От опит мога да кажа, че тези кадри накрая стават най-добрите и любими. 
Не се съпротивлявайте да опитате нещо различно. В крайна сметка никой фотограф няма да иска да качи снимка, която не е хубава. Също добрият фотограф няма да качи никоя ваша снимка, преди да ви пита.
...а и повечето от нас имат тонове снимки от всякакви фотосесии и една несполучлива ваша снимка ще е просто поредната така, за които ще забрави минути след като е снимана. 
Бъдете самоуверени. 
Снимките умеят да предават емоции. Това е идеята им. Всеки който види снимките ви, ще усети в какво състояние сте били. Бъдете самоуверени, ще качите само хубавите снимки тъй или иначе. 

Бъдете загадъчни. Това винаги привлича внимание и е секси. Не показвайте твърде много на снимките, достатъчно за да възбуди интереса, но и да остави нещо на фантазията.
Всъщност това е изкуството и тайната на съблазняването - да покадите точно толкова, колкото да събудите интереса, но да не го задоволите! 
Така човек иска да научи повече за вас и ще ви запомни.
Трябва да познавате силните си страни и да ги покажете. Задачата на фотографа е да извлече най-доброто от тях. 
Ако имате красиви очи - бам! 
Имате хубава усмивка - покажете я. 
Имате хубава фигура, подчертайте я.
Всеки има черта, която е красива, трябва да знае коя е. 
Същото се отнася и за слабите места. 
Искате ли да пробвате да разкажете историята си? Ако сте от Варна, свържете се с мен и ще обсъдим вариантите за лична фотосесия. 
Submit
Благодаря за запитването. Ще отговоря при първа възможност.
Към началото